01 2

Läbi aegade on olnud jõulu-maiustusteks piparkoogid, pähklid ja rosinad.
Sellepärast on ka Vaimupuu jõuluküpsistes palju pähkleid ja rosinaid.
Jõuluhõngu lisavad kaneel ja vanilje, tervislikkust annab kaerajahu.
Maitsvaid jõule!

DSC 0436 scaled

Ka see retsept sündis Vaimupuu Kööginurga katsetuste käigus.
Katsetasime mitu korda ja veendusime, et tulemus on jõulune
ja kõigile jõukohane!

VAJA LÄHEB:

200 g TOASOOJA VÕID

50 g VALGET SUHKRUT

2 MUNA

100 g NISUJAHU

1 tl SOOLA

2 tl KÜPSETUSPULBRIT

200 g TÄISTERA-KAERAJAHU

300 g PÄHKLEID JA ROSINAID

(näiteks pähklisegu Tudengi eine)

200 g PRUUNI SUHKRUT (Demerara)

KATTEKS:

70 g VALGET SUHKRUT
1 tl VANILJESUHKRUT

2 tl KANEELI

NIPP!
Kuna tainas peab olema jääkülm,
tee see valmis juba eelmisel päeval.

Tainas säilib sügavkülmas mitu nädalat,
nii saad küpsetada kohe, kui vaja on.

2 5 scaled

01Haki pähklid ja rosinad,
aga mitte liiga peeneks.

Vajuta noaga tugevalt ja aeglaselt,
s
uru mõlema käega.

Hakkimine on vajalik,
et tainast saaks paremini lõigata.

3

02Vahusta või valge suhkruga.
Mikserda mitu minutit,
kuni või on kohev.

4 1

03Kuni või vahtu läheb, pane valmis kuivained.
Jaga nisujahu pooleks, kahte kausikesse.

NIPP!
Kui sul pole köögikombaini või mikserit, tuleb või ja suhkur vahustada käsitsi.
Kõige lihtsam on teha seda
kumera põhjaga kausis,
puulusikaga hõõrudes.
Vahusta umbes 10 minutit,
kuni suhkur on sulanud.

Edasi tegutse retseptipuulusikas järgi.

5 2

04Ühte kausikesse pane
küpsetuspulber ja sool.
Sega.

6 1

05Teises kausikeses sega
pruun suhkur jahuga,
nii et suhkur oleks üleni jahuga kaetud.

NIPP!
Jahu ei lase suhkru-kristallidel sulada
ja küpsis jääb krõbedam.

08 1

7

06Kaalu valmis kaerajahu.

8

07Lisa vahustatud võile üks muna, mikserda.
Lisa teine muna. Mikserda.

10

08Nüüd pane mikserile tainakonks. Lisa segamise ajal jahu. Tee seda vähehaaval, saputades.

9 1

09Lisa hakitud pähklid ja rosinad.
Sega.

11 2

010Kõige lõpuks lisa tainale
jahuga segatud pruun suhkur.

12

11 3Pane tainas küpsetuspaberile ja
rulli sellest „vorst“. Mässi „vorst“ küpsetuspaberisse ja pane vähemalt 6 tunniks sügavkülma.

JOULU KUU vaimupuu sisu

12 2Võta tainas sügavkülmast ja
lase mõni minut soojeneda.


Lõika tainast umbes 7-millimeetrised kettad.

Kasuta teravat sakilist nuga,
sellega on hea “saagida”.

13

13 1Valmista kate:
sega kausikeses suhkur, kaneel ja
vaniljesuhkur.

DSC 0727

14 2Paneeri kettaid suhkrusegus, aseta
küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

15 2

15 3Küpseta ahjus 170 kraadi juures
7-10 minutit,
kuni küpsised on pealt kuldsed.

16

Võta16 1 küpsised ahjust välja,
lase neil küpsetuspaberil jahtuda.

Kuumalt on küpsised pehmed ja pudedad.

Jahtunult on küpsised mõnusalt krõbedad
ja maitsevad paremini kui soojalt.

Vaimupuu jõuluküpsised sobivad hästi
tee ja kohvi kõrvale!

ESIMENE PILT

N263987258 1368671730234451 1460317723746279210 n 1B!
Kõik ahjud on erinevad
ja küpsetavad erinevalt.
Kui paned esimese plaaditäie ahju,
jälgi küpsiseid hoolega.264374146 631743961201261 7595936840243674118 n 1
Mõõda aega,
kui kaua küpsised sinu ahjus küpsevad.
Kasuta stopperit.

Järgmisi plaaditäisi küpseta sama kaua.
Kasuta taimerit.