1

Heeringasalat mustikatega, odrakarask ja maitsevõi

Traditsioone tuleb au sees hoida, ent mõnikord on tore lisada argitoidule paar krutskit!
Seekord segame heeringasalatisse mustikaid ja leiva asemel küpsetame karaskit.
Kõigepealt tee valmis salat ja maitsevõi, kuna need peavad külmkapis maitsestuma.
Kogused on mõeldud neljale inimesele.

Heeringasalat mustikatega

Ära ehmu ootamatust kooslusest!
Mustikad mahendavad heeringa soolasust ja lisavad mahlakust.
Salat maitseb ka neile, kes heeringat väga ei armasta.

Vaja läheb:

  • 200 g soolaheeringa fileed
  • 150 g kultuurmustikaid
  • 250 g koorimata kartuleid
  • 1 väike mugulsibul
  • kimp tilli ja murulauku
  • värskelt jahvatatud musta pipart
  • u 100 g hapukoort

1. Keeda kartulid tervelt koos koorega.
2. Jahuta, koori ja lõika suupärasteks tükkideks.

3. Haki mugulsibul ja maitseroheline.
4. Pane kõik kaussi, lisa hapukoor ja sega.
Maitsesta pipraga. Soola lisa vaid siis, kui heeringas on mahe ja mage.

5. Kõige lõpuks sega ettevaatlikult salatisse mustikad.
Lase enne serveerimist vähemalt paar tundi külmkapis maitsestuda. Kaunista
mustikate ja tilliga.

Maitsevõi

Vaja läheb:

  • 150 g toasooja võid
  • peotäis peterselli (võid lisada ka tilli, basiilikut ja murulauku –
    vastavalt maitsele)
  • 1 väike küüslauguküüs
  • 1 tl meresoola

Haki küüslauk ja ürdid hästi peeneks.
Sega kõik ained omavahel ja tõsta külmkappi vähemalt
pooleks tunniks maitsestuma.

Odrakarask seemnetega

Odrajahust karask kuulub Eesti rahvustoitude hulka.
Karask täidab hästi kõhtu, selles on vitamiine ja kiudaineid.
Päevalille- ja kõrvitsaseemned teevad karaski mahlasemaks, köömned ja
fenkoliseemned annavad värsket vürtsikust.
Kõige maitsvam on karask soojalt.

Vaja läheb:

  • 500 g odrajahu
  • 500 ml keefirit
  • 3 muna
  • 2 spl võid
  • 1 tl soola
  • 2 spl mett või pruuni suhkrut
  • 50 g päevalille- ja kõrvitsaseemneid (kooritud)
  • 2 tl apteegitilli seemneid
  • 2 tl köömneid
  • 2 tl soodat

1. Klopi munad koos suhkru ja soolaga lahti.
2.-3. Lisa keefir ja sulatatud või.

4. Sega teises kausis odrajahu sisse sooda, seemned ja köömned.
5. Vala jahu vedeliku sekka.

6. Sega kõik kiiresti läbi, kuni kõik ained on segunenud.
Vala karaskitainas võiga määritud ahjuvormi.
Ära sega liiga kaua, ära klopi!
7. Silu tainas pealt siledaks ning puista karaskitainas seemnetega üle.

8. Küpseta 180 kraadises ahjus 25-30 minutit.
9. Lase veidi jahtuda ja eemalda siis vormist.
Määri soojale karaskile maitsevõid ja puista üle röstitud seemnetega.
Proovi ka moosi või meega!