Läbi aegade on olnud jõulu-maiustusteks piparkoogid, pähklid ja rosinad.
Sellepärast on ka Vaimupuu jõuluküpsistes palju pähkleid ja rosinaid.
Jõuluhõngu lisavad kaneel ja vanilje, tervislikkust annab kaerajahu.
Maitsvaid jõule!
VAJA LÄHEB:
200 g TOASOOJA VÕID
50 g VALGET SUHKRUT
2 MUNA
100 g NISUJAHU
1 tl SOOLA
2 tl KÜPSETUSPULBRIT
200 g TÄISTERA-KAERAJAHU
300 g PÄHKLEID JA ROSINAID
(näiteks pähklisegu Tudengi eine)
200 g PRUUNI SUHKRUT (Demerara)
KATTEKS:
70 g VALGET SUHKRUT
1 tl VANILJESUHKRUT
2 tl KANEELI
Haki pähklid ja rosinad,
aga mitte liiga peeneks.
Vajuta noaga tugevalt ja aeglaselt,
suru mõlema käega.
Hakkimine on vajalik,
et tainast saaks paremini lõigata.
Vahusta või valge suhkruga.
Mikserda mitu minutit,
kuni või on kohev.
Kuni või vahtu läheb, pane valmis kuivained.
Jaga nisujahu pooleks, kahte kausikesse.
Ühte kausikesse pane
küpsetuspulber ja sool.
Sega.
Teises kausikeses sega
pruun suhkur jahuga,
nii et suhkur oleks üleni jahuga kaetud.
Kaalu valmis kaerajahu.
Lisa vahustatud võile üks muna, mikserda.
Lisa teine muna. Mikserda.
Nüüd pane mikserile tainakonks. Lisa segamise ajal jahu. Tee seda vähehaaval, saputades.
Küpseta ahjus 170 kraadi juures
7-10 minutit,
kuni küpsised on pealt kuldsed.
Võta küpsised ahjust välja,
lase neil küpsetuspaberil jahtuda.
Kuumalt on küpsised pehmed ja pudedad.
Jahtunult on küpsised mõnusalt krõbedad
ja maitsevad paremini kui soojalt.
Vaimupuu jõuluküpsised sobivad hästi
tee ja kohvi kõrvale!