1

VAIMUPUU JÕULUKÜPSISED

Läbi aegade on olnud jõulu-maiustusteks piparkoogid, pähklid ja rosinad.
Sellepärast on ka Vaimupuu jõuluküpsistes palju pähkleid ja rosinaid.
Jõuluhõngu lisavad kaneel ja vanilje, tervislikkust annab kaerajahu.
Maitsvaid jõule!

Ka see retsept sündis Vaimupuu Kööginurga katsetuste käigus.
Katsetasime mitu korda ja veendusime, et tulemus on jõulune
ja kõigile jõukohane!

VAJA LÄHEB:

200 g TOASOOJA VÕID

50 g VALGET SUHKRUT

2 MUNA

100 g NISUJAHU

1 tl SOOLA

2 tl KÜPSETUSPULBRIT

200 g TÄISTERA-KAERAJAHU

300 g PÄHKLEID JA ROSINAID

(näiteks pähklisegu Tudengi eine)

200 g PRUUNI SUHKRUT (Demerara)

KATTEKS:

70 g VALGET SUHKRUT
1 tl VANILJESUHKRUT

2 tl KANEELI

NIPP!
Kuna tainas peab olema jääkülm,
tee see valmis juba eelmisel päeval.

Tainas säilib sügavkülmas mitu nädalat,
nii saad küpsetada kohe, kui vaja on.

Haki pähklid ja rosinad,
aga mitte liiga peeneks.

Vajuta noaga tugevalt ja aeglaselt,
s
uru mõlema käega.

Hakkimine on vajalik,
et tainast saaks paremini lõigata.

Vahusta või valge suhkruga.
Mikserda mitu minutit,
kuni või on kohev.

Kuni või vahtu läheb, pane valmis kuivained.
Jaga nisujahu pooleks, kahte kausikesse.

NIPP!
Kui sul pole köögikombaini või mikserit, tuleb või ja suhkur vahustada käsitsi.
Kõige lihtsam on teha seda
kumera põhjaga kausis,
puulusikaga hõõrudes.
Vahusta umbes 10 minutit,
kuni suhkur on sulanud.

Edasi tegutse retsepti järgi.

Ühte kausikesse pane
küpsetuspulber ja sool.
Sega.

Teises kausikeses sega
pruun suhkur jahuga,
nii et suhkur oleks üleni jahuga kaetud.

NIPP!
Jahu ei lase suhkru-kristallidel sulada
ja küpsis jääb krõbedam.

Kaalu valmis kaerajahu.

Lisa vahustatud võile üks muna, mikserda.
Lisa teine muna. Mikserda.

Nüüd pane mikserile tainakonks. Lisa segamise ajal jahu. Tee seda vähehaaval, saputades.

Lisa hakitud pähklid ja rosinad.
Sega.

Kõige lõpuks lisa tainale
jahuga segatud pruun suhkur.

Pane tainas küpsetuspaberile ja
rulli sellest „vorst“. Mässi „vorst“ küpsetuspaberisse ja pane vähemalt 6 tunniks sügavkülma.

Võta tainas sügavkülmast ja
lase mõni minut soojeneda.


Lõika tainast umbes 7-millimeetrised kettad.

Kasuta teravat sakilist nuga,
sellega on hea “saagida”.

Valmista kate:
sega kausikeses suhkur, kaneel ja
vaniljesuhkur.

Paneeri kettaid suhkrusegus, aseta
küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Küpseta ahjus 170 kraadi juures
7-10 minutit,
kuni küpsised on pealt kuldsed.

Võta küpsised ahjust välja,
lase neil küpsetuspaberil jahtuda.

Kuumalt on küpsised pehmed ja pudedad.

Jahtunult on küpsised mõnusalt krõbedad
ja maitsevad paremini kui soojalt.

Vaimupuu jõuluküpsised sobivad hästi
tee ja kohvi kõrvale!

NB!
Kõik ahjud on erinevad
ja küpsetavad erinevalt.
Kui paned esimese plaaditäie ahju,
jälgi küpsiseid hoolega.
Mõõda aega,
kui kaua küpsised sinu ahjus küpsevad.
Kasuta stopperit.

Järgmisi plaaditäisi küpseta sama kaua.
Kasuta taimerit.