Kuidas säästa köögis vett?

Veekraan
Foto: Pixabay

Me kasutame vett iga päev. Me joome magedat vett, peseme ennast, me peseme riideid,
me kasutame WCs vett, me ujume basseinis jne. Ja kõike seda me teeme mageda veega.
Inimesed saavad juua vaid magevett. Magevett saab jõgedest, järvedest, allikatest, vihmaveest ja põhjaveest. Magevesi on väga väärtuslik. Magevesi on eluks tähtis, sest inimesed ei saa ilma selleta elada. Sel korral õpime, kuidas säästa vett toidu tegemisel.

Toidu valmistamisel kasuta aedviljade keetmise asemel näiteks aurutamist.
Lisaks vee säästmisele õnnestub nii paremini säilitada toidus olevaid vitamiine.
Kannu või potiga vett keetes kasuta alati nii vähe vett kui võimalik. Kui tahad tassitäit kuuma vett, siis vala ka masinasse täpselt üks tassitäis või minimaalne näit skaalal.

Ilma nähtava spiraalita veekeedukannud on väikese koguse jaoks paremad. Spiraaliga kannudel tuleb jälgida, et spiraal saaks veega kaetud, muidu läheb veekeetja rikki.
Veekeetjasse alles jäänud vee, mida enam joogiks kasutata, võib lilledele valada. Jälgi, et lilledele valatav vesi oleks jahe.
Liiga kuum vesi tapab lilled.
Võid veekeetjasse jäänud vee abil leotada panni või sulatada selles külmutatud hakkliha.

Ära hakkliha külmutamise ajaks kilest välja võta.
Ära keeda korraga liiga palju kohvi.
Külmunud toiduained sulata veega täidetud kausis, mitte voolava vee all.
Kasuta toitu keetes nii palju vett kui vaja. Näiteks kartuleid keetes pannakse neid napilt üle kartulite.
Kasuta termospudelit. Kui keedad vett näiteks tee või kohvi valmistamiseks, keeda ainult vajaminev kogus või vala ülejääk termospudelisse, et hoida see soojana järgmise tassi jaoks.

KOKKUVÕTE

Me kasutame vett iga päev.
Toidu valmistamisel kasuta aedviljade keetmise asemel näiteks aurutamist.
Kui tahad tassitäit kuuma vett, siis vala ka potti või kannu täpselt üks tassitäis või väikseim lubatud kogus.

Ilma nähtava spiraalita veekeedukannud on väikese koguse jaoks paremad.